Bálok és a tánc:

”Tánc közben varázslat vesz körül. Minden összeáll, a világot pedig a harmónia uralja.

És egyetlen tökéletes pillanatig minden porcikáddal azt érzed, hogy élsz.” – Step Up 5

Vannak alkalmak, amelyek leírhatatlanok. Amelyek feledhetetlenek. Amelyeket egyszerűen át kell élni, mert olyanok, amelyeket akár az unokáinknak is újra is újra mosolyogva , akár egy örömkönnyet elhullajtva mesélhetünk el. Az ilyen alkalmak beleégnek az emlékezetünkbe és akár évekkel később is jöhet olyan apróság, ami felidézi azt az érzést. És úgy érzem, ezt minden tánckedvelő keresi és át akarja élni.

A fenti idézet a táncra és nem a bálokra utal. Az idézet nem egy költőtől vagy írótól származik, még csak nem is egy nagy táncostól…Az idézetet a ”Step Up 5” című filmben hallottam.
Mégis úgy éreztem, meg kell osszam ezt, hiszen egy báli estély tökéletesen átadja ennek az idézetnek a hangulatát.

A boldog békeidők hagyományai:

A báloknak Franciaországban már bő 600 éves történelme van, ahonnan rohamosan terjedt egész Európában, de még évszázadokon át főként nemesi mulatságnak számított. A bálok alapvető célja egy-egy alkalom megünneplése volt, ami kiváló alkalommá tette a közösség részére a jövendőbelik bemutatását egymásnak. Tehát elmondhatjuk, hogy a bálok hagyományosan társasági események voltak, amelyekben a vacsora, az ital és a tánc adta a szórakozást, de minden szigorú szokás szabályrendszer szerint működött.
Egészen a XIX. századig kellett várni, hogy szélesebb körben is elterjedjen a báli szezon, vallási okokból pedig ekkor is főleg a hagyományos időszakban, tehát vízkereszttől a farsangi időszak utolsó hétvégéjéig, húshagyó keddig tartott, majd utána húsvétig tilos volt bármilyen mulatság tartása.

Bált rendezni és a bálokon résztvenni önmagában is kiváltság volt és szeretném hinni, hogy sok Hölgy és Férfi esetén a mai napig megmaradt az erre való igény. A mai bálokon való részvétel többségében csak azon múlik, hogy mennyire mélyen nyúlunk bele a zsebünkbe, épp ezért sosem tudhatjuk kikkel találkozunk ezeken az eseményeken.

Vannak viszont olyan estélyek, amelyekben hasonló gondolkodású és jóérzésű tánckedvelők tudnak részt venni, hiszen csak korlátozott számban és körnek érhetőek el a Meghívók– az ilyen bálokon sokaknak hasonló értékei vannak, így az asztaltársaságok is emelik az ilyen társasági események fényét.

Nagy hagyományú hazai bálok:

Szerencsére Magyarországon jelenleg is megvan a múltja a báloknak, ki ne ismerné a karácsonyi, farsangi bálokat, de a középiskolai szalagavató bál is jellemzően az életünk részét képezi.
Az egyik legismertebb hazai rendezésű hagyományos bálnak, a ”Füredi Anna Bálnak” közel 200 éves hagyománya van, de az ”Operabál” (amelyet sajnos pár éve már nem tartanak) vagy a „Nőnapi bál” is az egyik legismertebb események közé tartozik.
Ezeken kívül pedig vannak a külön körnek, foglalkozást végző vendégeknek szóló bálok, mint a ”Médiabál”, ”Orvosbál”, ”Jogászbál” vagy a ”Chefbál”, hogy csak párat említsek.
Ezek jórészt nagy létszámú, különleges események, amelyeket sajnos csak ritkán, főként a már említett szűk báli időszakban élvezhetünk.

A báli érzés: 

Az érzés, amit a bálok adnak olyan, amelyet újra és újra át szeretünk élni.

 • A készülődés izgalmát, mielőtt elindulunk az estélyre
 • Az estélyi viselését melyben a hölgyek hercegnőnek érzik magukat
 • A szmoking hordását, melyben az Urak herceggé válnak arra az esére
 • A pillanatot amikor megérkezünk a Szállóhoz és megcsodáljuk a varázslatos épületeket mielőtt kinyitnák nekünk az ajtót
 • Az első korty pezsgőt ízlelve az érkezésünk után
 • Az elegáns terítéket az asztalokon és az ínycsiklandó ételeket kóstolva
 • A báltermek csodálatos miliőjét élvezve
 • A zenei hangulatot
 • A varázslatos táncokat, mikor megtelik a tánctér

Ezeket az érzéseket keressük egy ilyen estén:

 • Eleganciát.
 • Harmóniát.
 • Életörömöt

”Bulizni”, szórakozni igazából mindenki szeret.
A kérdés mindig az, hogy hol tudunk egy igazán könnyed eseményen, vagy akár egy meghitt esélyen részt venni. Ezen azok az érzések, amelyek mindig arra emlékeztetnek majd minket, hogy a párunkkal egy igazán különleges randevút éltünk át.
Az egyedülállók pedig tudják, hogy az esti bálban hozzájuk hasonló szórakozást kereső tánckedvelővel találkozhatnak.

Úgy érzem, hogy ezen báli események olyan különleges alkalmak, amelyeket érdemes az év egyéb időszakaiban is megélni.

Épp ezért a TáncSzalonban a hagyományos báli szezonon kívül is számíthat erre a nagyszerű szórakozásra.

Információk első kézből:

A TáncSzalon Levelekből  az elsők között fog értesülni ezekről az eseményekről, sőt olvasómként egy kis meglepetés is várja az estélyeken.

Kérem szánjon rá pár másodpercet és kedvelje a TáncSzalon Facebook és Instagram oldalt, mivel a Leveleken kívül ezek olyan csatornák, ahol könnyedén kapcsolatba kerülhetünk egymással.

Csodás napot kívánok!